Hulp bij lenen

Hier vind je antwoord op veelgestelde vragen over lenen, verlengen, reserveren, betalen, reserveren en terugbrengen bij de Bibliotheek.

Terug naar klantenservice

Met een jaarabonnement kun je niet alleen een jaar lang lenen voor de prijs van 3 of 4 boeken, maar profiteer je ook van ledenkorting op lezingen en andere activiteiten die bij de Bibliotheek Best plaatsvinden. Je kunt boeken reserveren vanuit de andere vestiging en bij andere Bibliotheken in Nederland. Naast boeken en tijdschriften kun je ook bladmuziek, jeugdfilms en e-books lenen.

Word lid


Lenen & terugbrengen

Hoeveel mag ik lenen?

 • Bieb Budget: 6 materialen per jaar, deze mag je 4 weken lenen. Verleng je een boek dan geldt dat als nieuwe uitlening.
 • Bieb Comfort: Onbeperkt lenen van materialen voor 4 weken.
 • Bieb Deluxe: Onbeperkt lenen van materialen voor 8 weken.

Hoe lever ik het materiaal weer in?

Je levert je geleende materialen zelf in via de zelfservicebalie. Vergeet bij het inleveren niet om te controleren of alle ingeleverde titels op de innamebon staan. Mocht dit niet het geval zijn, dan kun je dat meteen melden bij een medewerker.

Is er een haal- en brengservice voor ouderen?

Ja, zeker. U kunt gebruik maken van de Boekendienst aan Huis.

Hiervoor neemt u contact op met de Bibliotheek. Wij zorgen voor een vrijwilliger die bij u op bezoek komt. De vrijwilliger vraagt naar welke boeken en onderwerpen uw belangstelling uitgaat. Daarna komt dezelfde vrijwilliger ongeveer eenmaal per 3 weken bij u langs om boeken op te halen en bij u af te leveren.

Als u internet heeft kunt u zelf in de catalogus van de bibliotheek kijken welke boeken, dvd’s en andere materialen de Bibliotheek in huis heeft.

Wat kunt u allemaal lenen?

 • Familie- en streekromans, detectives en thrillers, biografieën, fantasy enzovoort;
 • 'Grootletterboeken' in verschillende genres;
 • Nederlandstalige romans (literatuur);
 • Romans in buitenlandse talen;
 • Informatieve boeken over onderwerpen zoals hobby’s, kunst, natuur, reizen, computers, gezondheid enzovoort;

Om van deze dienst gebruik te maken moet u uiteraard lid zijn of worden van de Bibliotheek.

Interesse? Neem contact op met Lilian Willems (lwillems@cultuurspoorbest.nl).

Kan ik ook lenen in Best terwijl ik lid ben van een andere bibliotheek?

Gastlenen houdt in, dat je als bibliotheeklid, met het abonnement van de Bibliotheek Best (ofwel Thuisbibliotheek), ook kan lenen in een Gastbibliotheek in een andere gemeente. Bijvoorbeeld in de plaats waar je werkt, studeert of anderszins regelmatig komt. Je moet de materialen ook weer inleveren in de Gastbibliotheek waar je de materialen geleend hebt.

Omgekeerd kan een lid van een andere (Thuis)bibliotheek bij onze (Gast)bibliotheek lenen. De enige voorwaarde is dat je lid bent van jouw Thuisbibliotheek (de bibliotheek in je eigen woonplaats.) Bij het lenen in een Gastbibliotheek gelden de voorwaarden van deze Gastbibliotheek.

In de Bibliotheek Best gelden de volgende voorwaarden:

 • Een gastleenpas aanvragen is gratis en je geniet van alle voordelen van een Bieb Comfort-abonnement
 • Maximaal 15 boekmaterialen tegelijkertijd
 • Onbeperkt lenen van boekmaterialen
 • Leentermijn 4 weken

Verlengen

Als de leentermijn van je boeken of ander materiaal afloopt, kan je deze gratis verlengen. Materialen kunnen maximaal twee keer worden verlengd. Je kan op verschillende manieren verlengen:

Verlengen via Mijn Bibliotheek

Ga naar Mijn Bibliotheek en vul je volledige pasnummer in zonder spaties. Vul daarna je wachtwoord in. Als je bent aangemeld, komt je bij de gebruikersactiviteiten.

Klik links in het menu op uitleningen en verlengen. Klik vervolgens op alles verlengen (als je alle materialen wilt verlengen) of verlengen selectie (als je een aantal materialen wilt verlengen). Klik vervolgens op plaats verlenging. Je boeken zijn nu verlengd.

Verlengen in de bibliotheek

Neem je Bibliotheekpas en de geleende materialen mee naar de Bibliotheek. Je kunt de materialen verlengen bij de zelfservicecomputer.


Betalen

Bij de Bibliotheek Best leen je boetevrij.

Wat betaal ik als ik te laat ben?

Niets. De Bibliotheek Best kent geen telaatgeld of boetes.

Hoe kan ik mijn abonnement betalen?

Betalen voor je abonnement kan op verschillende manieren:

 • via de betaalautomaat in de Bibliotheek met je pinpas
 • via automatische incasso
 • door het bedrag over te boeken naar NL32RABO0107013177 met vermelding van je Bibliotheekpasnummer

Kan ik voor mijn gezinsleden betalen?

Ja, dat kan op verschillende manieren:

 • met de Bibliotheekpas van het gezinslid bij de betaalautomaat in de Bibliotheek
 • door het bedrag over te boeken naar NL32RABO0107013177 met vermelding van het Bibliotheekpasnummer van het gezinslid.

 

Ik wil mijn abonnement betalen via automatische incasso. Hoe werkt dit?

Kies voor gemak en machtig de Bibliotheek Best om het abonnementsgeld via automatische incasso te innen op het moment dat het abonnement verloopt. Je krijgt dan jaarlijks € 2,- korting op je abonnement en je hebt er zelf geen omkijken meer naar. 

Download de machtigingskaart (pdf), vul deze in en lever de machtigingskaart in bij je eerstvolgende bezoek aan de Bibliotheek. Wij zorgen voor de rest. Je kunt het formulier ook invullen in de Bibliotheek. 


Reserveren & aanvragen

Reserveren regel je eenvoudig via Mijn Bibliotheek

Hoe reserveer ik materiaal?

Het reserveren van materialen van de Bibliotheek is gratis. Reserveren kan via de catalogus op onze website. Via de zoekbalk op de homepagina geef je een zoekterm in. Klik vervolgens in de resultatenlijst op de gewenste titel en ga door naar reserveren.

Log in met je Bibliotheekpasnummer en wachtwoord. Uitleg over hoe je kunt inloggen vind je op de pagina Hulp bij onze website onder het kopje 'Hoe meld ik me aan bij Mijn Bibliotheek?'. Kies vervolgens de vestiging waar je het materiaal wilt ophalen. Natuurlijk kun je ook reserveren aan de balie in de bibliotheek.

Hoe kan ik op titels zoeken?

Kijk op de pagina Hulp bij onze website voor uitgebreide informatie en ondersteuning.

Hoe vraag ik materiaal aan uit andere Openbare Bibliotheken?

Kun je in onze collectie niet vinden wat je zoekt? Dan kun je in het landelijke netwerk van Nederlandse openbare bibliotheken (IBLV) materialen opzoeken en aanvragen. Alles wat deze bibliotheken te leen hebben, mag je aanvragen. Materiaal aanvragen kost € 4,00 per titel.

In de bibliotheekcatalogus kun je zoeken op titels in de eigen collectie van de Bibliotheek Best (via collectie Best) én op titels die beschikbaar zijn in de landelijke collectie van openbare bibliotheken (via landelijke catalogus). Zoeken in deze landelijke catalogus is uiteraard gratis.

Hoe vraag ik wetenschappelijk materiaal aan bij Nederlandse universiteiten?

Hiervoor kun je het aanvraagformulier van de Bibliotheek Eindhoven invullen. Je krijgt via e-mail bericht als het boek voor je klaar lig in Best. Het aanvragen van wetenschappelijke boeken kost € 10,-

 


Reglement Bibliotheek

In het reglement vind je alle voorwaarden voor het lenen van materialen bij de Bibliotheek.

Bekijk het reglement


Geen antwoord op je vraag gevonden?

Neem contact met ons op