Lezen kan altijd! Dus ook als je blind, slechtziend of dyslectisch bent. Voor iedere leesbeperking is er een passende oplossing.

Wat is Passend Lezen?

Lezen is ontspannend en plezierig. Wanneer je een leesbeperking hebt, wordt lezen soms lastig. Daarom is er Passend Lezen.

De landelijke Bibliotheek biedt een online collectie van 80.000 gesproken boeken, speciaal voor mensen met een leesbeperking. Op de website kunnen Bibliotheekleden via streaming op de computer gesproken boeken uit deze collectie beluisteren.

Naar Passend Lezen

Zo word je lid

Als je lid bent van de Openbare Bibliotheek kun je gratis gebruik maken van Passend Lezen. Je krijgt dan toegang tot audiolezen: gesproken boeken via streaming.

Lid worden van Passend lezen

Aanmelden? Doorloop deze 3 stappen

  1. Inloggen

    Ga naar passendlezen.bibliotheek.nl, om in te loggen met het nummer van je bibliotheekpas en bijbehorende pincode.

  2. Verklaring leesbeperking

    Vul het formulier in en geef via een Verklaring Leesbeperking aan dat je een leesbeperking hebt.

  3. Toegang tot de boeken

    Je krijgt direct toegang tot de gesproken boeken. Titels die je wilt lezen, zet je op de boekenplank door op de bestelknop te klikken.

Instructievideo

Bekijk hier het handige instructiefilmpje:

Grootletterboeken

Zijn de letters in een boek te klein of wordt het boek te zwaar? Gelukkig is dat nog geen reden om het lezen op te geven. Wanneer we ouder worden gaan onze ogen soms achteruit. Dat maakt lezen vermoeiend. Een grootletterboek is dan een oplossing. In een grootletterboek zijn de letters twee keer zo groot. De tekst in het boek blijft uiteraard hetzelfde.

Een oudere man met een bril kijkt in een boek