Voortgezet onderwijs

Terug naar Bibliotheek

Het programma voor het voortgezet onderwijs sluit zoveel mogelijk aan bij de wensen die leven bij de docenten en leerlingen.

De Bibliotheek op de middelbare school

In ons aanbod voor het voortgezet onderwijs staan twee pijlers centraal:

 • Lezen is nuttig en leuk; leesbevordering
 • Hoe verzamel ik de juiste informatie voor een presentatie of opdracht?

CultuurSpoor Best doet ook actief mee aan het Brabants Leesoffensief voor het VO.

Blog Heerbeeck College

Hier vind je informatie over het Heerbeeck College. Met handige links, lestijden en de agenda van de school.

Contactpersoon

De contactpersoon voortgezet onderwijs van CultuurSpoor Best is Cecilia van Wijk.
Bij haar kun je terecht met vragen over het aanbod voor het voortgezet onderwijs en over de vestiging op het Heerbeeck College.


Er is een speciaal Leesbevorderingsaanbod voor het Heerbeeck College

Hier vind je een overzicht van het algemene aanbod voor 2021-2022.

Natuurlijk is het ook mogelijk om specifieke  programma's of activiteiten op maat te ontwikkelen.

 • Brugklas naar de bieb

  Brugklasleerlingen beginnen het schooljaar met een interactieve rondleiding door de Bibliotheek. Het eindresultaat: ze kennen de Bibliotheek en weten die te gebruiken.

 • Klassenbezoeken

  In leerjaar 2 komen alle leerlingen op klassenbezoek in de Bibliotheek. Ze krijgen uitleg over verschillende diensten en tips over leuke boeken. Leerlingen uit alle leerjaren van de secties Nederlands, Duits, Spaans en Engels krijgen tijdens een klassenbezoek advies over boeken die zij moeten lezen voor de lijst.

 • Lezen voor je lijst Bekijk details

  CultuurSpoor Best biedt leeslijsten aan voor Nederlands, Engels, Duits, Frans en Spaans, geordend op leeftijd en leesniveau. Met de niveautest op de website Lezen voor de Lijst kunnen leerlingen hun leesniveau bepalen. Nadat ze de test hebben ingevuld krijgen ze direct leestips waarmee ze aan de slag kunnen.

 • Vind je weg op internet

  De meeste jongeren kunnen hun weg vinden op internet. Maar weten ze ook zoekmachines en databanken te vinden? Dit project is ontwikkeld zodat leerlingen daarmee leren omgaan.

 • BiebEscape Bekijk de film op Youtube

  BiebEscape is gebaseerd op het concept van de bekende Escape Rooms. Dit spel is ontwikkeld om lees- en informatievaardigheden van leerlingen te verbeteren. Leerlingen krijgen raadsels die ze op moeten lossen door op zoek te gaan naar informatie. Zo leren zij informatie opzoeken, vinden en verwerken.

 • Mavo 3 leest voor

  Dit leesbevorderingsproject laat Mavo 3-leerlingen opnieuw kennis maken met prentenboeken. Zij gaan naar hun oude basisschool en lezen hier voor aan leerlingen van groep 1 en 2.

 • Read2me Bekijk details

  Read2Me is een landelijke voorleeswedstrijd voor brugklassers. Zij gaan de strijd om de titel 'beste voorlezer' met elkaar aan in vier rondes: op school (in de klas), in de lokale Bibliotheek, provinciaal en bij de landelijke finale.

 • Boekenweek voor Jongeren Bekijk details

  Tijdens de Boekenweek voor Jongeren gaan bekende schrijvers op tournee langs scholen. Ze brengen een bezoek aan het Heerbeeck College en gaan hier met leerlingen in gesprek over boeken, schrijven en het plezier van lezen.

 • Schrijver op bezoek Bekijk details

  De Bibliotheek kan in overleg met de school een schrijversbezoek organiseren. Ter voorbereiding van het bezoek kan de school een themacollectie aanvragen. Deze collectie bestaat uit boeken van de desbetreffende schrijver.

 • Nederland Leest Bekijk details

  Tijdens de landelijke themamaand Nederland Leest kunnen havo 5-leerlingen het geschenkboekje afhalen in de vestiging op het Heerbeeck College. De sectie Nederlands promoot Nederland leest in deze maand.

 • Afname leesmonitor

  De leesmonitor is een jaarlijkse enquête voor leerlingen, leerkrachten en bibliotheekmedewerkers. De ingevulde vragenlijsten geven inzicht in het leen- en leesgedrag van leerlingen en het leesbevorderend gedrag van leerkrachten. Met deze input kan de samenwerking tussen de Bibliotheek en de school steeds weer verbeterd worden.

 • Themacollectie aanvragen Aanvraagformulier themacollectie

  CultuurSpoor Best stelt themacollecties samen over specifieke onderwerpen. Dit kunnen historische boeken over een specifiek tijdperk zijn, of boeken die aansluiten bij landelijke campagnes, zoals de Maand van Geschiedenis, de Maand van de Spiritualiteit, de Week van Poëzie of de Maand van de Romeinen. Docenten kunnen de themacollecties minimaal drie weken van tevoren aanvragen bij de Bibliotheekvestiging in het Heerbeeck College.

 • Maatschappelijke stage Over de maatschappelijke stage in Best

  Leerlingen kunnen hun maatschappelijke stage uitvoeren bij CultuurSpoor Best. Zij kunnen aan de slag bij de Bibliotheek op het Heerbeeck College of bij de hoofdvestiging van CultuurSpoor in het centrum.

Meer voor middelbare scholieren

Uittrekselbank

Leerlingen hebben op school en met hun eigen inloggegevens toegang tot de Uittrekselbank. In deze database zijn bijna 4.000 uittreksels en ruim 450 auteursportretten te vinden. Leerlingen kunnen de informatie raadplegen voor hun leesverslag.

E-books en luisterboeken

Leerlingen van het Heerbeeck College kunnen met hun Bibliotheeklidmaatschap thuis e-books en luisterboeken lenen via de online Bibliotheek. Deze boeken raken nooit uitgeleend en je hoeft ze niet terug te brengen!