BoekStart

Een moeder en baby krijgen van een man een BoekStartkoffertje uitgereikt, in de plaatselijke bibliotheek

Al op jonge leeftijd kunnen kinderen van boekjes genieten. Samen plaatjes kijken, praten of zingen is goed voor de taalontwikkeling van je kind. Daarom is er BoekStart, een leesbevorderingsprogramma voor ouders met baby’s.

BoekStartkoffertje

BoekStart is een landelijk project. De Bibliotheek, gemeente en het consultatiebureau werken samen. Ouders krijgen wanneer hun baby een paar maanden oud is een brief van de gemeente met een Babybiebbon. Met deze bon kunnen ze een gratis BoekStartkoffertje ophalen in de bibliotheek. Bij het koffertje is een gratis Bibliotheeklidmaatschap voor de baby inbegrepen. Zo kunnen ouders meteen gebruik maken van de materialen van de jeugdbibliotheek, zoals onze collectie babyboekjes. De medewerkers van de bibliotheek geven met veel plezier tips over voorlezen en geschikte boekjes.

BoekStartcoach

Logo Boekstartcoach

De BoekStartcoach van CultuurSpoor Best komt wekelijks langs op het consultatiebureau. Zij laat spelenderwijs zien hoe leuk én stimulerend voorlezen aan een baby is. De BoekStartcoach komt niet alleen voorlezen, maar geeft ook handige voorleestips. Zo worden ouders bewust van hun belangrijke rol in de taalontwikkeling van hun kind.

"Voorlezen aan baby’s is niet iets wat voor de hand ligt”, zegt BoekStartcoach Elly. “Veel ouders moeten nog wennen aan het feit dat ze een kind hebben en daarom benaderen wij ze pas na 3 maanden. Wij richten ons op ouders met kinderen van 0 tot en met 4 jaar en zien dat veel ouders nog niet bezig zijn met de leesontwikkeling van hun kinderen, terwijl het wel erg belangrijk is. Door op consultatiebureaus in gesprek te gaan hopen we meer ouders te bereiken en voorlezen te stimuleren.”

BoekStart

BoekStart is ontwikkeld door Stichting Lezen en de Vereniging van Openbare Bibliotheken. Meer informatie over het project vind je op www.boekstart.nl.

De BoekStartapp: download hem nu!

En aantal smartphones van bovenaf gezien, met op de schermen verschillende onderdelen van de BoekStart-app

Heb jij de nieuwe BoekStartapp al op je smartphone? Hier vind je video’s en heldere informatie over voorlezen. En natuurlijk de nieuwste boeken- en voorleestips voor je baby, dreumes of kleuter. Met de app kun je jouw voorleesmoment vastleggen en een heuse voorleeswekker instellen die je eraan herinnert om op tijd voor te lezen en nieuwe boekjes te halen bij de bibliotheek. 

Kijk eens op de website van BoekStart voor meer informatie over de app en om de app te downloaden.